Το mesayitonia.com.cy χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεσαι τη χρήση των cookies.

Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοϊας, Λεύκαρα

Τα Λεύκαρα βρίσκονται στους νοτιοανατολικούς πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους, στην επαρχία Λάρνακας. Το Μουσείο των Λευκάρων στεγάζεταιστην οικία Πάτσαλου, η οποία πήρε το όνομά της από τον τελευταίο της ιδιοκτήτη. Η οικία Πάτσαλου αγοράστηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και, μετά την αποκατάστασή της, άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό τον Αύγουστο του 1988.

Η οικία χρονολογείται από το 19ο αιώνα, ενώ έγιναν διάφορες προσθήκες κατά τον 20ο. Από την αριστερή γωνία της αυλής μια σκάλα οδηγεί στον πάνω όροφο ο οποίος περιλαμβάνει τρία δωμάτια. Εκεί έχουν τοποθετηθεί αστικά έπιπλα του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Η επίπλωσή των δωματίων αυτών δημιουργεί την ατμόσφαιρα ενός τυπικού αρχοντικού των Λευκάρων. Σε άλλα δωμάτια του ορόφου εκτίθενται παραδοσιακές στολές, είδη αργυροχοΐας και μια ενδιαφέρουσα συλλογή από λευκαρίτικα κεντήματα, για τα οποία ήταν φημισμένο το χωριό σε όλο τον κόσμο.

Η διαρρύθμιση του χώρου στο ισόγειο, που περιλαμβάνει μια παραδοσιακού τύπου τραπεζαρία και την αποθήκη όπου διατηρούνται μεγάλα πιθάρια και αγροτικά εργαλεία, δίνει μία ζωντανή εικόνα της παραδοσιακής αγροτικής ζωής στο χωριό.